Efter en period med härlig vårväder och flygande bin i mars är det nu åter riktig kallt och även blåsigt. På grund av detta hamnade en del tappra bin med fina pollenklumpar bredvid eller bakom deras kupan. De klamrade sig fast på en grässtrå, kyllde ner och kom aldrig mer in i kupan. Hur grymt naturen kan vara! Är bina inte så smarta som jag trodde eller hade de helt enkelt inget val och tog risken på grund av mycket hungrig yngel att ta hand om?Jag tror på det sista.

Riskabel vårtid för bisamhällena

Pollen och vatten

Bisamhällena har det tufft nu med för dåligt väder att egentligen flyga ut, men de gör det ändå. Annars blir det brist på pollen och även vatten, som är livsviktiga för deras överlevnaden. Färska pollen och vatten behövs för att kunna mata ynglet så att det sen blir friska nya bin som kan ta över funktionerna av vinterbina, som så småningom kommer att dö. Om det inte blir tillräcktligt med ersättning av vinterbina, kan bina senare inte hämta in nektar i stora mängder när det finns drag. Då blir det inte mycket överskott med vårhonung som biodlaren kan skatta.

Foder i vaxkakorna

Det går nu åt mycket foder ( honung och sockerlösning i cellerna), mycket mer än under vintern. Det är på grund av att det finns yngel och ett stort behov att hålla temperaturen i yngelområdet omkring 35 grader. Detta kostar mycket energi, framförallt när det är minusgrader. När sockret omsätts till energi friges vatten som slår ner på kalla väggar och bina kan använda detta kondensvattnet, men oftast räcker det inte. Bina behöver hämta mer vatten. En vattenautomat, lätt tillgängligt, några meter ifrån kuporna och inte i binas direkta flygväg (så att de inte bajsar i vattnet) är en bra ide att ställa fram.

Viktig är nu att lyfta kuporna regelbundet. Förr gjorde jag det varje vecka för att bygga upp erfarenhet. Nu blir det varannan vecka ungefär om kuporna fortfarande känns tunga. Om en kupa känns lättare än de andra känner jag efter några dagar till en vecka en gång till. Så kan man upptäcka i tid när ett samhälle har foderbrist och ge passande åtgärder.

TIP: lyft en kupa med tomma ramar för jämförelse 😉

Förbereda material för kommande säsongen

Eftersom jag inte blir ungre och inte har mycket muskelkraft, har jag utbredd mina träkupdelar även med några frigolitskattlåder. Jag är inte så förtjust i plast, men fördelar med de lådorna är att de är lätta och de har en bra isoleringsförmåga. Jag målar kupmaterialet inomhus så att färgen tar och lättare torkar. Det blir 2 lagar. Om efter torkning det inte är helt täckande, blir det en omgång till.

måla inomhus för lagom temperatur

För övrigt är jag framförallt upptagen med att tråda och vaxa ramar. Jag eftersträvar det här året att i genomsnitt ha minst 1 skattlåda med HLS ramar med utbyggda vaxkakor och 1 skattlåda med HLS ramar med vaxmellanväggar per samhälle. Därtill 0,5-1 yngellådor med LN ramar med mellanväggar per samhälle. Också har jag några sparade LN ramar med utbyggda vaxkakor som reserv. Enligt min erfarenhet är det oftast inte helt tillräcktligt ändå. Än så länge kan jag fortsätta med att förbereda nya ramar. Det är ju för kallt för att göra en första vårinspektion i bikuporna, förutom att titta lite snabbt genom plastskivor, som några av mina kupor har. Och kommande veckan blir dagstemperaturen sannolikt inte mycket högre än 8 grader…

Vintervädret är tillbaka