Vid första vårinspektionen för 2 veckor sen har jag gett mina 2 största samhällen redan en drönarram. En sådan ram kan bina själva bygga ut till drönarceller som drottningen lägger obefruktade ägg i. En drönare blir född efter 24 dagar; 3 dagar som ägg, 6 dagar som larv i en öppen cell och sen 15 dagar som larv och sen som puppa i en täckt cell.

Det finns olika drönarramar: en hel, en delat i 2 eller en delat i 3 kompartimenter. En hel drönarram kan bli utbyggd i 2-3 dagar, tidigast kan det finnas täckt yngel 9-10 dagar senare, så om man ta ut ramen efter 14 dagar är de flesta celler täckta.

Vid en drönarram med 2 kompartimenter, skär man ut en del efter 10 dagar. Efter 20 dagar skär man ut den andra delen som är nu täckt, medan den första delen är uppbygd igen och tas ut vid nästa tillfälle (10 dagar senare). Och så vidare. Biodlare som gör inspektioner var 10e dag väljer oftast denna typ av drönarram.

I nedre kompartiment honung och nektar

Om man använder sig av 3 kompartimenter, skär man ut del 2 och 3 på dag 7 . På dag 14 skär man ut den täckta delen 1 och den nya delen 3. Vid dag 21dagar skär man ut del 2, vid dag 28 del 3. Sen blir det del 1 igen och så vidare var 7e dag. Smidigt, om biodlaren gör inspektioner var 7e dag.

Varroakvalster

Varoa föredra att använda drönarceller att föröka sig i. Detta är väl smart för då har varroahonan längre tid på sig att föröka sig. En arbetarcell är 12 dagar täckt och då kan hon krypa ut tillsammans med ungefär 1 mogen dotter. I en drönarcell kan hon komma ut med 2-3 mogna döttrar.

På grund av detta använder biodlare utskärning av täckt drönaryngel som bioteknisk bestridningsåtgärd för att minska varroa ökningen. Om man skär ut successivt 3 drönarramar under säsongen kan man minska varroa ökningen med ungefär 30-40% enligt diverse forskare. Bina bygger också på andra ställen drönarceller, så brist om drönare för att kunna para med en ny drottning under säsongen förekommer inte direkt.

Borttagning drönarram

Om nästan hela ramen har täckt drönaryngel är det dags att byta ut den till en ny eller skära ut vaxkakan direkt och ge samma ram tom tillbaka. Vanligvis tar man bort efter 10-21 dagar. Om man glömmer eller väntar för länge odlar man varroakvalster 🙁

Så även om vädret inte är idealisk, ta ut detta täckta drönarynglet. Det tar bara en kort stund. Igår ( 10-11 grader) har min son hjälpt mig för att snabbt öppna en liten del av kupan, så att jag kunde ta ut drönarramen. Han täckte kupan, medan jag slog av bina på ramen i en stor hink ( en gammal Biforhink funkar bra) och placerade ramen i en liten låda. Sen öppnade min son kupan igen ( bara en liten del) och jag hällde in bina ur hinken och sen sätte jag en ny ram på samma plats och min son täckta kupan igen. Kupan har varit öppen mindre en 2x 1-2 minut(er). Om jag skulle ha gjord detta själv, skulle mer värdefull värme har gått ur kupan, men jag skulle ha gjord det ändå.

Vi gjorde likadant med den andra kupan. Båda kupor har varit produktionssamhällen förra året och de är båda starka samhällen. De 2 drönarramar placerade jag i frysen för att döda drönare och varroa.

Det har fortfarande varit för kallt (<15 grader) för andra vårinspektionen av kuporna och kommande vecka ser det inte så mycket bättre ut. Så jag väntar och nöjer mig med att bina kommer in med pollen och att sitta vid flustret med en kopp te och lyssna på deras surr. Härligt avslappnande.

Det ser inte bra ut…

Vid den förra inläggen visade jag nedfallet av en produktionskupa (S2), som inte hade så mycket varroanedfall efter oxalsyrebehandling i december. Detta förvånade mig och jag vet fortfarande inte vad det beror på. Det ända jag kan tänka på är att de då forfarande hade yngel, var varroas hade kunnat gömma sig. Oxalsyra har ingen effekt på varroas i täckt yngel.

Nu under april är naturliga nedfallet genomsnittlig 7/dag. Drönarram som jag tog bort hade drönaryngel med många tomma celler emellan. Inte som vid bilden ovanpå, som kommer från mitt andra produktionssamhälle.

Idag har jag inspekterad den frysta ramen och varroa fanns. Det är lätt att göra när vaxkakan är fryst. Skära ut vaxkakan ur ramen och sen bara bryta kakan isär. Jag har kollat ungefär 100celler: 1 per 10 celler och det betyder en hög varroa angripsgrad. Normalt ser man sällan varroa, kanske 1 per 100 celler.

Varroa i drönarceller

Vad för vår varroabehandling kan man göra? Nästa gång mer om det.

Drönarram